010 - 220 5087 info@hanslemmers.nl
Selecteer een pagina
Suggesties
cremeren

CREMEREN

In Rotterdam zijn een aantal crematoria; crematorium Hofwijk te Rotterdam-Overschie, crematorium Laurentius te Rotterdam-Crooswijk en crematorium Rotterdam te Rotterdam-Zuid.

In de omliggende gemeentes zijn er crematorium Schollevaar te Capelle aan den IJssel, crematorium IJsselhof te Gouda, crematorium Beukenhof te Schiedam, crematorium Spijkenisse te Spijkenisse, crematorium Hoeksche Waard te Heinenoord, crematorium Essenhof te Dordrecht en crematorium Iepenhof te Delft.

Onderling zijn er verschillen in inrichting, mogelijkheden, capaciteit en tarieven. Als familie bent u te allen tijde vrij in de keuze van het crematorium waar de plechtigheid zal plaatsvinden.

begraven

BEGRAVEN

In Rotterdam en omstreken zijn meerdere begraafplaatsen, allen met eigen bepalingen, tarieven en mogelijkheden vastgelegd in een verordening. Er zijn gemeentelijke begraafplaatsen, begraafplaatsen in bezit van een kerkgenootschap of particulier.

Tijdens de uitvaartbespreking wordt ook besproken in wat voor soort graf de overledene begraven gaat worden. U kunt hierbij kiezen uit een algemeen graf, een particulier graf, een koopgraf. Ook bovengronds begraven behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

uitvaartlocatie

UITVAARTLOCATIE

Afscheid nemen op een unieke plek of in een vertrouwde omgeving, aan u de keus om daarover te beslissen.

Als we spreken over een locatie voor een uitvaartplechtigheid, dan denken we traditiegetrouw aan een aula van het crematorium, de kapel op de begraafplaats of een kerkgebouw. Maar heeft u er weleens bij stilgestaan om daarvoor bijvoorbeeld de foyer van een schouwburg of theater te gebruiken, of een zaal van een hotel of restaurant?

Informele sfeer in een andere setting
Horecagelegenheden zijn zeer populair als het op een bijzondere uitvaartlocatie aankomt. In steeds meer hotels, restaurants en cafés is het mogelijk om in een informele sfeer een condoleance te houden en op een aantal van die uitvaartlocaties is het ook mogelijk om ook de afscheidsbijeenkomst te organiseren.

Kies de gepaste uitvaartlocatie
In principe bent u vrij om een locatie te kiezen die bij u past. Een eigentijds afscheid kan bijvoorbeeld ook thuis in huiselijke kring, in een verenigingsgebouw, in een schoolgebouw of strandtent gehouden worden. Of in de openlucht, in de vrije natuur of op het water.

natuurbegraven

NATUURBEGRAVEN

Begraven worden in de natuur, op een plek waar ‘eeuwige rust’ heerst. Voor steeds meer mensen is dat een grote wens.

In Nederland komen steeds meer natuurbegraafplaatsen. Elke natuurbegraafplaats heeft zijn eigen uitstraling door de natuurlijke kenmerken van het gebied en de regio.

Per begraafplaats gelden uiteraard andere ‘huisregels en voorwaarden’ met betrekking tot materiaalgebruik (kist, bloemen, gedenkmonument), kosten, maar ook met betrekking tot de looptijd.

uitvaart afscheid water

UITVAART OP HET WATER

Op of aan het water is alles anders. Zo ook een uitvaart. Intiem, sfeervol en persoonlijk. Een uitvaart op het water in Rotterdam is bijzonder en laat een onvergetelijke indruk achter.

Met de overledene in een kist en de directe nabestaanden aan boord wordt er een route door Rotterdam gevaren. Tijdens deze laatste tocht wordt naast het verdriet het leven gevierd. Herinneringen ophalen onder het genot van een hapje en een drankje ‘in de geest van de overledene’.

Een uitvaart op het water is een bijzondere gebeurtenis. Een indrukwekkende manier om uw dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats te begeleiden. In Rotterdam zijn crematorium en begraafplaats Hofwijk (Schie) en ook de begraafplaatsen en het crematorium in Crooswijk (Rotte) per boot bereikbaar.

Blijft u liever aan wal, dan zijn er talloze uitvaartlocaties aan het water die geschikt zijn om op een informele wijze een afscheidsbijeenkomst te organiseren.

verzorging en opbaring

LAATSTE VERZORGING EN OPBARING

Voor het opbaren van een overledene zijn verschillende opties mogelijk. Thuis in de woonkamer, de slaapkamer of in een andere huiselijke omgeving. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de mogelijkheid tot het opbaren in een uitvaartcentrum, crematorium of andere accommodatie bij u in de buurt.

Ik heb de beschikking over deskundige en toegewijde verzorgers die de overledene op respectvolle wijze een goede, laatste zorg kunnen geven. Voor nabestaanden is het mogelijk de overledene zelf te wassen, verzorgen en te kleden. Waar nodig zijn wij aanwezig voor advies en een helpende hand.

Ook is het mogelijk om een lichte balseming (Thanatopraxie) toe te passen. Koelen van het lichaam is door toepassing van de lichte balseming niet meer nodig en omgevingstemperaturen hebben geen invloed meer op de opbaring.

uitvaartkist

UITVAARTKIST

In Nederland is het niet verplicht maar wel gebruikelijk dat een overledene in een kist begraven of gecremeerd wordt. Kisten zijn er in vele soorten, materialen en kleurstellingen.

Vrijwel iedere wens is bespreekbaar en uitvoerbaar.

Ik betrek mijn kisten bij lokale kistenleveranciers, gespecialiseerd in het vervaardigen van klassieke en moderne uitvaartkisten van hoge kwaliteit.

uitvaartvervoer

UITVAARTVERVOER

Ik heb de beschikking over uitvaartvervoer om vanaf het vertrekpunt van de uitvaart in staatsie te rijden naar de begraafplaats of het crematorium. Of het nu gaat om een rouwauto, koets, bus of vervoer per fiets, alles is bespreekbaar.

Daarnaast is er een ruime keuze in mogelijkheden mbt personenvervoer met o.a. verlengde volgauto’s in diverse uitvoeringen en kleuren. Ook voor het overbrengen van de overledene vanaf de locatie van het overlijden wordt gebruik gemaakt van speciaal rouwvervoer.

bloemen

BLOEMEN

Sterke symbolische waarde van bloemen. Liefde, medeleven en troost bij de bijzondere momenten in het leven. Wensen met betrekking tot bloemen bij een uitvaart zijn heel persoonlijk.

Vaak worden in onderling overleg met de bloemist specifieke wensen op elkaar afgestemd zodat er een sterke symbolische waarde wordt verkregen.

Uiteraard kan ik ook voor u de bloemen bestellen of u in contact brengen met één van mijn samenwerkende bloemisten waar uw bloemwerk de bijzondere aandacht krijgt die het verdient.

rouwdrukwerk

ROUWDRUKWERK

Met een rouwkaart stelt u anderen in kennis van het overlijden en communiceert u de bezoekmogelijkheden en/of de uitvaart. Uiteraard help ik u (indien gewenst) met het opstellen van de tekst en het vormgeven van de kaart.

Het opmaken en drukken van rouwkaarten, dankbetuigingen en liturgieën kan ik in eigen beheer uitvoeren. Een foto of afbeelding in kleur afdrukken, maak uw specifieke wensen kenbaar en ik ga ermee aan de slag. 

Uiteraard bent u ook vrij om zelf – in eigen beheer – ‘online’ een kaart te ontwerpen en op te maken en deze te laten drukken bij een printservice.

Verder kunt u bij mij de adressering van de kaarten laten verzorgen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de enveloppen zelf te schrijven.

Ook voor het het plaatsen van een overlijdensadvertentie kunt u bij mij terecht. Ik verzorg uw rouwadvertentie compleet tot en met plaatsing in de door u gewenste krant of andere media. Een tevens als digitale kennisgeving.

digitale kennisgeving

DIGITALE KENNISGEVING

Naast social media is ook de E-rouwkaart in opkomst, al zal die de traditionele rouwkaart voorlopig niet vervangen. Een digitale kaart als kennisgeving van het overlijden is niet zo persoonlijk als een originele rouwkaart maar heeft wel zo z’n voordelen.

Flexibiliteit en creativiteit
Zo is de kaart geheel in eigen beheer en naar eigen wens vorm te geven. Een E-rouwkaart kan als pdf (portable document format) of als jpg (afbeelding) worden bijgesloten bij een mailbericht, gepost worden op een website of op social media.

Snel en betrouwbaar
Daarnaast is de snelheid het belangrijkste voordeel van een digitale kennisgeving. Een grote groep betrokkenen kan tegelijkertijd in kennis worden gesteld. En gezien het feit dat bij het verwerken en bezorgen van de post er mogelijk iets fout kan gaan is het ook zeer betrouwbaar.

Uiteraard help ik u ook bij het opstellen en samen vormgeven van een E-rouwkaart en het eventueel versturen van de digitale kennisgeving.

.

uitvaartmuziek

MUZIEK

Muziek bij afscheid is van alle tijden en een belangrijk onderdeel van de uitvaart. Muziek is emotie en sfeerbepalend en kan helpen bij het uiten van gevoelens en roept herinneringen op. Persoonlijk gekozen muziek met een veelzeggende tekst helpt vaak om gedachten te verwoorden.

LIVE-muziek
Live uitvaartmuziek is zeer indrukwekkend. Een pianist of uitvaartkoor als onderdeel van de bijeenkomst, een Brazz-band of een trompettist bij het graf. Het zijn maar wat suggesties die ik kan doen. Uiteraard is er ook alle ruimte voor nabestaanden om zelf uitdrukking te geven door zelf te zingen of muziek te spelen.

fotopresentatie

FOTOPRESENTATIE

Een uitgelezen mogelijkheid om een uitvaart een persoonlijk karakter te geven is een fotopresentatie.

Tegenwoordig zijn veel locaties (o.a. uitvaartcentra, begraafplaatsen, crematoria en kerken) uitgerust met apparatuur voor het vertonen van beeldmateriaal.

Meerwaarde voor het afscheid
Denkt u hierbij aan een fotopresentatie of videofragmenten die tijdens een condoleancebezoek en/of de afscheidsdienst kunnen worden weergegeven. De herkenbaarheid bij nabestaanden en belangstellenden is een meerwaarde voor het afscheid.

uitvaartfotografie

UITVAARTFOTOGRAFIE

Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar leven mooie fotoherinneringen om deze later nog eens te herbeleven. Waarom zou de allerlaatste herinnering aan een naaste dan niet in beeld mogen voortleven? Een duidelijk antwoord hierop is er niet, of misschien omdat uitvaartfotografie een redelijk nieuw fenomeen is.

Blijvend document
De interesse voor uitvaartfotografie neemt echter toe omdat steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat een dergelijke reportage een prachtig blijvend document is als eerbetoon aan de overledene.

Van het afscheid zelf houdt u in de meeste gevallen weinig tastbaars over. De bloemen, tekeningen en andere gedenken verdwijnen. En hoe was het precieze verloop van de dag, wie waren er aanwezig?

Waardevolle momenten
Een foto heeft de kracht om schoonheid van een moment te vangen. Een herinnering te doen herleven. Een gevoel weer op te roepen. Foto’s geven weer wat er allemaal is gebeurd. Ze kunnen een waardevol houvast geven bij het verwerken van het verdriet en het kan prettig zijn om de dag nog eens rustig te bekijken. Ook voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn of voor jongere kinderen geven de foto’s een herinnering voor later, een mogelijkheid om op een zelfgekozen moment de foto’s terug te kijken.

Een uitvaartreportage draagt ertoe bij dat de herinnering voor de nabestaanden in beeld en detail voortleeft, voor nu en in de toekomst. De foto’s vormen een waardevol document voor nabestaanden. Ik werk samen met professionele fotografen die het afscheid en de uitvaart kunnen vastleggen.

koffie met gebak uitvaart

HORECA EN CATERING

Troostbier
Tot in de 19de eeuw was het gebruikelijk om, ter ere van de dode, samen een rouwmaaltijd te gebruiken en daarbij ‘troostbier’ (ook wel troostelbier of dodenbier) te drinken. Iedereen uit de gemeenschap was welkom.

Koffie met cake
In veel gevallen liep het ‘samenzijn’ vanwege de hoge mate van alcoholgebruik uit de hand en werd dit, in het belang van de nabestaanden en omgeving, aan banden gelegd. De koffie met cake deed haar intrede.

Iedere cultuur, streek en zelfs religie kent haar eigen gebruiken rondom de uitvaart. Ook op het gebied van het gebruik van consumpties bij een laatste afscheid.

Van borrel en bitterbal tot complete high-tea
Tegenwoordig wordt er na de uitvaart nog steeds koffie met cake of koek geserveerd. Maar ook een complete maaltijd in de vorm van een koffietafel, high-tea of aangeklede borrel met bitterballen zijn steeds vaker te zien. Blijkbaar vinden we het prettig om, indien dit financieel haalbaar is, na de begrafenis of crematie iedereen even te ontmoeten en te merken dat het verdriet gedeeld kan worden.

Troost
Saamhorigheid, naast het verdriet het leven vieren, herinneringen ophalen onder het genot van een hapje en een drankje ‘in de geest van de overledene’. Gezamenlijk een toast uitbrengen op de overledene kan een groots moment van verbintenis met elkaar oproepen.

Samen eten en drinken na de uitvaart geeft troost, met borrel en bitterbal of koffie met cake!

Catering op locatie? Alles is bespreekbaar en uitvoerbaar!

Direct hulp
24 uur per dag bereikbaar